Information
Information
This event may undergo scheduling and structuring changes to respect preventive measures related to the COVID-19 pandemic.
  • 01 October, 2021
    Friday
  • 02 October, 2021
    Saturday
  • 03 October, 2021
    Sunday
  • 04 October, 2021
    Monday
  • 05 October, 2021
    Tuesday

Filter

Simbology

  • Activity takes place in Portuguese
  • Activity takes place in English
  • Activity with online registration
  • Activity with on festival registration
  • Free Activity - Registration not needed
  • Children Activities
  • Paid Activity

07h30 > 10h30 - Bird Ringing

This is a lesser known activity but of great scientific and pedagogical interest. The ringing of birds is a process of capture, marking, (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 30 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free
This region is currently recognized as one of the only places in Europe where some species of pelagic seabirds can be observed. We can observe and (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 25.00€     Child: 25.00€
Field trip around Ponta da Atalaia to watch many of the birds that migrate through the region in this season. This activity is facilitated by Guillaume (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

09h00 > 18h00 - Bird's Challenge

Come and discover the migratory birds (and not only) that spend every year in Sagres, and get to know a little more about its ecology, through various (...)
  • Duration: 540 minutes
  • Registration: Free Activity - Registration not needed
  • Nr of participants: (idade miníma 7 anos)
  • Price: Free
Come with us on a tour to observe this region's marine wildlife, particularly dolphins.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 10
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 20.00€

10h00 > 12h00 - Photo Tour - Beliche Birds

A small pedestrian route through the surrounding area of Forte do Beliche, where it is possible to observe various birds. Explanation of some techniques (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 8 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

10h30 > 11h30 - Modern time monitoring

The ICNF (Instituto de Conservação das Naturezas e Florestas - Forest and Nature Conservation Institute) in this activity (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 20 (idade miníma 15 anos)
  • Price: Free
On this trip, we embark in search of marine wildlife, especially dolphins. Not having a defined route, we explore the Atlantic Ocean and can see these (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 25.00€

10h30 > 16h30 - Kayak tour

Free Kayak tour, without guide. Each participant can take a kayak tour with maximum duration of 1 hour, between 10.30am and 4.30pm.
  • Duration: 360 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Mín. 2 Max. 10 (idade miníma 2 anos)
  • Price: Free
Come with us on a tour to observe this region's marine wildlife, particularly dolphins.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 10
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 20.00€
Besides the usual dolphin sightings, enigmatic seabird species often fly over and occasionally we are rewarded with the thrilling sight of whales, (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
We usually use our eyes to observe our surroundings. In this activity, we challenge participants to discover nature using other senses such as smell, (...)
  • Duration: 45 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 12 (idade miníma 15 anos)
  • Price: Free

13h00 > 14h00 - Local caves

Caves (local) Duration: 1h A trip to discover places that you never thought existed right near Salema. Passing by Figueira beach, Furnas, Zavial, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

13h00 > 19h30 - Sunset at Via Algarviana

Starting at Vila do Bispo Main Church, you'll be challenged to walk the entire last sector of the GR13-Via Algarviana. The route takes you through (...)
  • Duration: 390 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 14 anos)
  • Price: Free
Join us for this fantastic experience in search of dolphins, whales and other marine life in their natural habitat. With an experienced team of marine (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

14h00 > 15h30 - South Coast Cliffs Tour

An outing to discover the countless cliffs, beaches and caves that exist in the vicinity of Burgau beach. Pedagogical and fun outing, showing the (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 10
  • Price: Adult: 20.00€     Child: 12.00€
Short-term photographic course to learn more about shorebirds.  
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 20 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

14h00 > 16h30 - Benagil Cave Tour

Benagil Duration: 2h30min Come and visit the most famous cave in the country: Algar de Benagil! A unique trip along the Algarve coast, you will be (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 5 anos)
  • Price: Adult: 55.00€     Child: 55.00€
This activity consists in a presentation (1h), followed by a field excursion (1h30min) regarding the diversity, biology, ecology and conservation (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 20 (idade miníma 5 anos)
  • Price: Free

14h30 > 15h30 - Local caves

Caves (local) Duration: 1h A trip to discover places that you never thought existed right near Salema. Passing by Figueira beach, Furnas, Zavial, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

14h30 > 16h30 - Around Cabranosa

Field trip to Vale Santo and Cabranosa for birdwatching focusing on steppe birds and migrating raptors. This activity is facilitated by Guillaume (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 10 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free
In this activity we will learn about the auction from a different point of view. We intend to show you the different species of fish, the sale system (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 10 (idade miníma 16 anos)
  • Price: Free
Aboard a semi-rigid inflatable boat, and with a marine biologist as a guide,we will be using bait to attract as many seabirds as possible. (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

15h30 > 17h00 - Biologist for a Day

This activity lasts for 1h30. Participants will have the opportunity to be "Biologists for a day" through interactive games that address the issues (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 10 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

16h00 > 17h00 - Local caves

Caves (local) Duration: 1h A trip to discover places that you never thought existed right near Salema. Passing by Figueira beach, Furnas, Zavial, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

16h30 > 17h30 - Bird ringing workshop

Practical demonstration of scientific ringing techniques. If the weather permits, nets can be placed to ring live birds, otherwise the activity will (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 15
  • Price: Free

16h30 > 17h30 - Modern time monitoring

The ICNF (Instituto de Conservação das Naturezas e Florestas - Forest and Nature Conservation Institute) in this activity (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 20 (idade miníma 15 anos)
  • Price: Free
In this treasure hunt you will follow the footsteps of Tó Jú, Bia, Daniel, Cris and João, the crow, and embark on an adventure (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

17h00 > 19h00 - Sour fig removal Canceled

Voluntary activity: Removal of sour fig at the Sagres' Fortress. This being one of the invasive exotic species that has most affected the shoreline (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 8 Max. 20 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free
Photo tour to photograph the sunset on one of Sagres most beautiful beaches, with spectacular rocky formations.
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 12 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

17h00 > 20h00 - Finding the elusive

During migration, birds can appear anywhere – and so can we! If there are any species that have been avoiding you or you want to see those elusive (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

17h30 > 18h30 - Birdwatching in Costa Rica

When you are passionate about birdwatching, the physical boundaries disappear and traveling the world to look for new species becomes a necessity. (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 2 Max. 20 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free
Fishermen and seabirds both search for fish in the sea. Unfortunately, birds often get caught in nets and hooks. Come, and find out why and how this (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 30
  • Price: Free
Come with us in a 3 km night walk (duration - 3 hours), along Pedra Escorregadia megalithic route, guided by the municipal archaeologist Ricardo Soares, (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 15 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Free

19h15 > 21h00 - Cabranosa by Night Full

It is at dusk that Cabranosa gains another life and where many secrets of nature are hidden. The nocturnal creatures start their daily rhythm, bats (...)
  • Duration: 105 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 10 Max. 20 (idade miníma 5 anos)
  • Price: Free

19h30 > 21h00 - Fieldsketching techniques Full

This workshop will cover techniques applied in field sketching, with special focus on birds. It will be possible to learn how to draw a bird through (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 10 (idade miníma 18 anos)
  • Price: Free
Photo tour to photograph the Milky Way and the lighthouse of Sagres, from a high point near the Ponta Ruiva beach.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 12 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free
The white stork is traditionally a migratory species that nests in Europe and winters in sub-Saharan Africa. However, since the 1980s, the number (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20
  • Price: Free

21h30 > 23h30 - Moth trapping

Moths are part of a group of insects called Lepidoptera. Unlike the butterflies, moths are less known and, for most people, very uninteresting because (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15
  • Price: Free

22h30 > 00h00 - Photo Tour Night Birds Full

Photo tour to photograph night birds.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 2 Max. 3 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

07h30 > 10h00 - Seabird watching

Join expert birdwatchers in the observation of seabirds from land, on Cape St. Vincent. This activity aims to increase the knowledge about these species (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Free Activity - Registration not needed
  • Nr of participants:
  • Price: Free

07h30 > 10h30 - Bird Ringing Full

This is a lesser known activity but of great scientific and pedagogical interest. The ringing of birds is a process of capture, marking, (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 30 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free
This region is currently recognized as one of the only places in Europe where some species of pelagic seabirds can be observed. We can observe and (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 25.00€     Child: 25.00€

08h00 > 11h00 - Photo Tour Birds of Martinhal Full

Photo Tour to photograph the birds of Martinhal and the surrounding area.
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 8 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free
Walk along one of the 12 complementary Walking Paths to the GR13 - Via Algarviana, the PR4 VBP - Walking Path “Pelas Encostas da Raposeira” (...)
  • Duration: 360 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free
A birdwatching outing for beginners, based around the town of Sagres. We will cover topics such as basic bird study and observation methodologies (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Free
Aboard a semi-rigid inflatable boat, and with a marine biologist as a guide,we will be using bait to attract as many seabirds as possible. (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
Sagres is nowadays known to be one of the few places in continental Europe where some pelagic seabird species may be observed. After navigating south, (...)
  • Duration: 165 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

08h30 > 11h30 - Saluting the Shepherds Full

We will learn about important habitats for the region's fauna and flora, with special emphasis on the birds that live there. We will discuss the value (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 15 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

09h00 > 10h00 - Snakes of Portugal Full

Showcasing the ten snake species of Portugal, using simple techniques to identify them easily. This activity is facilitated by Davina Falcão. (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20
  • Price: Free
Salema beach is the ideal place to use dinosaur footprints to demonstrate how scientists learn about the body and movement of the animal that left (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15
  • Price: Free

09h00 > 12h00 - Birdwatching circuit Full

Come and enjoy small routes on foot and by car to observe different bird species that can be found on the Sagres peninsula and visit some of the most (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20
  • Price: Free

09h00 > 12h00 - Walking and flying with birds Full

After a briefing at the meeting point, participants will have to drive their own car to Vale Santo, where we will start a circular walk that will (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 15 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Free

09h00 > 18h00 - Bird's Challenge

Come and discover the migratory birds (and not only) that spend every year in Sagres, and get to know a little more about its ecology, through various (...)
  • Duration: 540 minutes
  • Registration: Free Activity - Registration not needed
  • Nr of participants: (idade miníma 7 anos)
  • Price: Free
Come with us on a tour to observe this region's marine wildlife, particularly dolphins.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 10
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 20.00€

09h30 > 12h00 - Bird Watching - First Steps! Full

Mini-course (theory and practice) to introduce participants to birdwatching. Topics: optical material and field guides, main sites for birdwatching (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 10 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

09h30 > 12h00 - Life on hold

Temporary ponds are one of the most fascinating freshwater habitats. They begin to fill with the first autumn rains, and with the water comes life. (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20
  • Price: Free

09h30 > 13h00 - Native vs. Invasive walk

Educational guided walk of 3,5 km along Castelejo Environmental Trail, with small activities and information about native flora and control of invasive (...)
  • Duration: 210 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 20
  • Price: Free
Every day of the festival we will read a different children's story. The story will be read on the beach, allowing us to explore our surroundings (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 15 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free
Join the experts from SPEA and come watch the soaring birds that pass through the Esparregueira viewing point. During the weekend we will also (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Free Activity - Registration not needed
  • Nr of participants: (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

10h15 > 12h00 - Discovering Sagres’ flora

Along a short walking path, participants will set out to discover the unique flora found in Portugal’s southwest extreme, where several endemic (...)
  • Duration: 105 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

10h30 > 12h00 - Who lives at the bottom of a stream? Canceled

Come and learn about the small creatures that inhabit the bottom of Algarve's streams, the so-called benthic macroinvertebrates, which range from (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 10 Max. 20 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free
On this trip, we embark in search of marine wildlife, especially dolphins. Not having a defined route, we explore the Atlantic Ocean and can see these (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 25.00€

10h30 > 12h30 - Around Cabranosa

Field trip to Vale Santo and Cabranosa for birdwatching focusing on steppe birds and migrating raptors. This activity is facilitated by Guillaume (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 10 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

10h30 > 13h00 - Bugs World!

Tour for observation and identification of insects with Fernando Pires, entomologist.
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15
  • Price: Free

10h30 > 16h30 - Kayak tour

Free Kayak tour, without guide. Each participant can take a kayak tour with maximum duration of 1 hour, between 10.30am and 4.30pm.
  • Duration: 360 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Mín. 2 Max. 10 (idade miníma 2 anos)
  • Price: Free
We invite the little ones to be biologists for an hour, helping real biologists to detect (fictious) little tern nests on the beach and to count and (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 20 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

11h00 > 12h00 - From sea to plate

Our consumption habits have a big impact on the environment. When it comes to food, if we know more about what we eat, we can make choices that promote (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 10 Max. 30
  • Price: Free

11h00 > 12h30 - Field Records for Birdwatching Full

A short theoretical session on field records for bird watching (15-30min), followed by a practical session (45-60min) to put the concepts presented (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 12 (idade miníma 7 anos)
  • Price: Free

11h00 > 12h30 - Monitoring of soaring birds Full

Participants will join a research team studying bird migration, especially diurnal birds of prey. This study is part of a broader monitoring of wind (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

11h00 > 12h30 - In search of the lost bird!

Participants will have to search, in a predefined route, for several bird models that will be placed along the way. With the help of identification (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 20 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

11h30 > 12h30 - The birds' race

What if you could be a bird for a day! How would you behave? What would you eat? Where would you live? In this game, each participant will be a different (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 8 (idade miníma 7 anos)
  • Price: Free
Come with us on a tour to observe this region's marine wildlife, particularly dolphins.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 10
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 20.00€
Join us for this fantastic experience in search of dolphins, whales and other marine life in their natural habitat. With an experienced team of marine (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
Besides the usual dolphin sightings, enigmatic seabird species often fly over and occasionally we are rewarded with the thrilling sight of whales, (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
Dolphins, whales, turtles and sharks inhabiting Portuguese waters will be the main characters of this talk. We will briefly tackle a few topics related (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20
  • Price: Free

13h00 > 14h00 - Local caves

Caves (local) Duration: 1h A trip to discover places that you never thought existed right near Salema. Passing by Figueira beach, Furnas, Zavial, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

13h00 > 14h30 - Monitoring of soaring birds Full

Participants will join a research team studying bird migration, especially diurnal birds of prey. This study is part of a broader monitoring of wind (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free
Join us for this fantastic experience in search of dolphins, whales and other marine life in their natural habitat. With an experienced team of marine (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

13h30 > 15h30 - Dolphin Watching - Mar Ilimitado Full

Besides the usual dolphin sightings, enigmatic seabird species often fly over and occasionally we are rewarded with the thrilling sight of whales, (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

14h00 > 15h00 - Construction of bird whistles EN Full

Whistles and calls are rudimentary musical instruments, used since immemorial times to attract birds, initially for the purpose of hunting. In this (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 20 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

14h00 > 15h30 - Nest box construction workshop Full

This activity is part of the project "Local Accommodation for Birds", that is being implemented throughout the Algarve region and aims to benefit (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 10 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Free

14h00 > 15h30 - South Coast Cliffs Tour

An outing to discover the countless cliffs, beaches and caves that exist in the vicinity of Burgau beach. Pedagogical and fun outing, showing the (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 10
  • Price: Adult: 20.00€     Child: 12.00€

14h00 > 16h00 - Course SONY - Astrophotography Full

Short-term photography course to learn how to take photographs of the Milky Way and the stars. Course with Sony support.
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 20 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

14h00 > 16h30 - Benagil Cave Tour

Benagil Duration: 2h30min Come and visit the most famous cave in the country: Algar de Benagil! A unique trip along the Algarve coast, you will be (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 5 anos)
  • Price: Adult: 55.00€     Child: 55.00€
Sagres is nowadays known to be one of the few places in continental Europe where some pelagic seabird species may be observed. After navigating south, (...)
  • Duration: 165 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

14h30 > 15h30 - Local caves

Caves (local) Duration: 1h A trip to discover places that you never thought existed right near Salema. Passing by Figueira beach, Furnas, Zavial, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
Walking/hiking trails need constant attention to ensure that those who use them do so in total safety and trust! In Rota Vicentina who takes (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free
Scientific illustration workshop where is going to be approached how to use graphite pencils to do an illustration. Quick description about what is (...)
  • Duration: 240 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 12 (idade miníma 16 anos)
  • Price: Adult: 15.00€
Did you know that Sagres has been producing honey for about 2000 years? Archaeological research has documented, in Martinhal Bay, the pre-existence (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 25 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

15h00 > 17h30 - Bird Watching - First Steps! Full

Mini-course (theory and practice) to introduce participants to birdwatching. Topics: optical material and field guides, main sites for birdwatching (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 10 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free
Aboard a semi-rigid inflatable boat, and with a marine biologist as a guide,we will be using bait to attract as many seabirds as possible. (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

15h30 > 17h00 - Imagination with wings

Let's give free rein to our imagination and, with glue, paper and scissors, let's mold different materials to create new possibilities for (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 10 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

15h30 > 18h00 - Birds and other wildlife observation Canceled

Wildlife watching in the wet meadows of Budens marsh and Boca do Rio. We will look mainly for birds, but we will pay attention to all animals and (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

16h00 > 17h00 - Local caves

Caves (local) Duration: 1h A trip to discover places that you never thought existed right near Salema. Passing by Figueira beach, Furnas, Zavial, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
Let's get to know Nature through attentive listening, keen eyesight and an awakened sense of smell. An invitation to silence the voice and become (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 10 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

16h30 > 17h30 - Bird ringing workshop

Practical demonstration of scientific ringing techniques. If the weather permits, nets can be placed to ring live birds, otherwise the activity will (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 15
  • Price: Free
Field trip around Ponta da Atalaia to watch many of the birds that migrate through the region in this season. This activity is facilitated by Guillaume (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free
Join SPEA ornithologists in the observation of several migratory bird species in different habitats of Sagres region. Today, the route will be around (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 12
  • Price: Free

17h00 > 19h00 - Edible and medicinal flora Full

Guided tour in Sagres village, peeking through the gardens and small squares to observe spontaneous and cultivated plants that may have edible and (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 20 (idade miníma 5 anos)
  • Price: Free
This workshop offers an introduction to the most commonly used methodologies to study whales and dolphins. Our main goal is to provide participants (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 15 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Adult: 18.50€

17h00 > 19h30 - Photo Tour Rebolinhos Beach Full

Photo tour to photograph the sunset on Rebolinhos beach, with a small hike to the beach and photo session along the sand, learning to photograph landscapes. (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 12 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

17h15 > 18h30 - Buiding bird feeders Full

A bird feeder is a great way to attract birds to your garden and also help them when food is scarce in nature or when they need an extra boost. In (...)
  • Duration: 75 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 20 (idade miníma 5 anos)
  • Price: Free

17h30 > 18h45 - Yoga Class Full

HathaYoga class, with emphasis on different postures and body alignment, breathing techniques and deep relaxation. The class is adaptable to all levels (...)
  • Duration: 75 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 10 (idade miníma 16 anos)
  • Price: Free
Come attend the book launch of the author Isabel Ricardo, whose setting is the Sagres festival itself!   This book, included in the series "The (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20
  • Price: Free

19h15 > 21h00 - Cabranosa by Night Full

It is at dusk that Cabranosa gains another life and where many secrets of nature are hidden. The nocturnal creatures start their daily rhythm, bats (...)
  • Duration: 105 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 10 Max. 20 (idade miníma 5 anos)
  • Price: Free
Photo Tour to photograph the Milky Way in a beautiful beach.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 12 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

20h30 > 22h30 - Night's life mysteries Full

Night tour for fauna observation. This activity is carried out in partnership with Lousada Municipality, the Conservation Biology Unit of Évora (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20
  • Price: Free

21h00 > 22h00 - The Coast of the Storks

Rota Vicentina presents "A Costa das Cegonhas - Retrato natural do Sudoeste" a video-documentary about the Alentejo and Vicentine Coast. This video (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 30
  • Price: Free

22h00 > 23h59 - Moth trapping Full

Moths are part of a group of insects called Lepidoptera. Unlike the butterflies, moths are less known and, for most people, very uninteresting because (...)
  • Duration: 119 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15
  • Price: Free

22h30 > 00h00 - Photo Tour Night Birds Full

Photo tour to photograph night birds.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 2 Max. 3 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

22h30 > 00h30 - Night Bugs! Full

This activity aims to show the diversity of nocturnal fauna, especially Lepidoptera (butterflies).The order Lepidoptera is part of the insects class (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 20
  • Price: Free

07h30 > 10h00 - Seabird watching

Join expert birdwatchers in the observation of seabirds from land, on Cape St. Vincent. This activity aims to increase the knowledge about these species (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Free Activity - Registration not needed
  • Nr of participants:
  • Price: Free

07h30 > 10h30 - Bird Ringing Full

This is a lesser known activity but of great scientific and pedagogical interest. The ringing of birds is a process of capture, marking, (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 30 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

08h00 > 10h00 - Photo Tour Cabranosa Forest Full

Photo Tour to photograph all kinds of animals that show up in the Cabranosa forest.
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 8 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free
This region is currently recognized as one of the only places in Europe where some species of pelagic seabirds can be observed. We can observe and (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 25.00€     Child: 25.00€
Sagres is part of a natural park with a vast diversity of life forms, from plants that only exist in the Vicentine Promontory, to migrating dragonflies (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 10 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Free
Field trip around Ponta da Atalaia to watch many of the birds that migrate through the region in this season. This activity is facilitated by Guillaume (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free
Aboard a semi-rigid inflatable boat, and with a marine biologist as a guide,we will be using bait to attract as many seabirds as possible. (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
Sagres is nowadays known to be one of the few places in continental Europe where some pelagic seabird species may be observed. After navigating south, (...)
  • Duration: 165 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

08h30 > 11h30 - Finding the elusive Full

During migration, birds can appear anywhere – and so can we! If there are any species that have been avoiding you or you want to see those elusive (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

08h45 > 11h30 - Seabird Watching in Yacht Full

Sagres is nowadays known to be one of the few places in continental Europe where some pelagic seabird species may be observed. After navigating south, (...)
  • Duration: 165 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

09h00 > 12h00 - Walking and flying with birds Full

After a briefing at the meeting point, participants will have to drive their own car to Vale Santo, where we will start a circular walk that will (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 15 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Free

09h00 > 12h00 - Trip to discover Sagres Full

Do you want to discover Sagres village, its long history and its natural surroundings?Did you know that Sagres means sacred?Did you know that the (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 15 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Free

09h00 > 12h00 - Snaking across the field! Full

Reptile observation and identification tour with the specialist in herpetology, Marco Caetano.
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 15
  • Price: Free

09h00 > 12h00 - Via Algarviana Leaf hunting Full

A hike of about 2 km to see and discover what the leaves hide. Do they have hairs? What do the veins look like? What color are they? At the Forte (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 8 Max. 12 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free
In this workshop we will do a general introduction to birds of prey (general characteristics, evolution, diversity and ecological importance of birds (...)
  • Duration: 240 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 20 (idade miníma 14 anos)
  • Price: Free

09h00 > 18h00 - Bird's Challenge

Come and discover the migratory birds (and not only) that spend every year in Sagres, and get to know a little more about its ecology, through various (...)
  • Duration: 540 minutes
  • Registration: Free Activity - Registration not needed
  • Nr of participants: (idade miníma 7 anos)
  • Price: Free
Come with us on a tour to observe this region's marine wildlife, particularly dolphins.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 10
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 20.00€

09h30 > 11h00 - Visit to the beach with families Full

It's time to go to the beach! And let's discover the different animals that live both in the sand and in the rocky areas. Through some tracks, we'll (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 10 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free
Theoretical-practical workshop for the identification of common Portuguese butterflies, suitable for all those interested in participating in the (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 30 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free
Every day of the festival we will read a different children's story. The story will be read on the beach, allowing us to explore our surroundings (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 15 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

10h00 > 12h00 - FashionBirds! Full

Come with us and learn how to make mass bird modelling with Margarida Castro, plastic artist. We will create two different species of migratory birds, (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 15
  • Price: Free
Join the experts from SPEA and come watch the soaring birds that pass through the Esparregueira viewing point. During the weekend we will also (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Free Activity - Registration not needed
  • Nr of participants: (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

10h00 > 16h00 - Trail maintenance hike

This 14 km hike will allow you to know the two Grand Routes (GR) of Rota Vicentina (the Historical Way and the Fishermen's Trail), while leaving a (...)
  • Duration: 360 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 15 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free
On this trip, we embark in search of marine wildlife, especially dolphins. Not having a defined route, we explore the Atlantic Ocean and can see these (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 25.00€

10h30 > 16h30 - Kayak tour

Free Kayak tour, without guide. Each participant can take a kayak tour with maximum duration of 1 hour, between 10.30am and 4.30pm.
  • Duration: 360 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Mín. 2 Max. 10 (idade miníma 2 anos)
  • Price: Free
We invite the little ones to be biologists for an hour, helping real biologists to detect (fictious) little tern nests on the beach and to count and (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 20 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

11h00 > 12h30 - Field Records for Birdwatching Full

A short theoretical session on field records for bird watching (15-30min), followed by a practical session (45-60min) to put the concepts presented (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 12 (idade miníma 7 anos)
  • Price: Free

11h00 > 12h30 - Monitoring of soaring birds Full

Participants will join a research team studying bird migration, especially diurnal birds of prey. This study is part of a broader monitoring of wind (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free
Come with us on a tour to observe this region's marine wildlife, particularly dolphins.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 10
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 20.00€
Join us for this fantastic experience in search of dolphins, whales and other marine life in their natural habitat. With an experienced team of marine (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

11h30 > 13h30 - Dolphin Watching - Mar Ilimitado Full

Besides the usual dolphin sightings, enigmatic seabird species often fly over and occasionally we are rewarded with the thrilling sight of whales, (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

13h00 > 14h00 - Local caves

Caves (local) Duration: 1h A trip to discover places that you never thought existed right near Salema. Passing by Figueira beach, Furnas, Zavial, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

13h00 > 14h30 - Monitoring of soaring birds Full

Participants will join a research team studying bird migration, especially diurnal birds of prey. This study is part of a broader monitoring of wind (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free
Join us for this fantastic experience in search of dolphins, whales and other marine life in their natural habitat. With an experienced team of marine (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
Besides the usual dolphin sightings, enigmatic seabird species often fly over and occasionally we are rewarded with the thrilling sight of whales, (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

14h00 > 15h30 - South Coast Cliffs Tour

An outing to discover the countless cliffs, beaches and caves that exist in the vicinity of Burgau beach. Pedagogical and fun outing, showing the (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 10
  • Price: Adult: 20.00€     Child: 12.00€

14h00 > 16h00 - Course MacroPhotography

Short-term photographic course to learn more about MacroPhotography.  
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 20 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

14h00 > 16h30 - Benagil Cave Tour

Benagil Duration: 2h30min Come and visit the most famous cave in the country: Algar de Benagil! A unique trip along the Algarve coast, you will be (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 5 anos)
  • Price: Adult: 55.00€     Child: 55.00€
This activity consists in a presentation (1h), followed by a field excursion (1h30min) regarding the diversity, biology, ecology and conservation (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 20 (idade miníma 5 anos)
  • Price: Free
Sagres is nowadays known to be one of the few places in continental Europe where some pelagic seabird species may be observed. After navigating south, (...)
  • Duration: 165 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

14h30 > 15h15 - The Bio-Ilhas project

This talk will present the Bio-Ilhas project, which aims to restore degraded saltmarsh and salt pans environments, and to promote biodiversity conservation (...)
  • Duration: 45 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 2 Max. 20
  • Price: Free

14h30 > 15h30 - Adventurers' tales Full

Come hear a tale from “The Adventurers”, told by Isabel Ricardo, author of the book "Pirates of Falesia", whose story takes place here, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 12 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

14h30 > 15h30 - Local caves

Caves (local) Duration: 1h A trip to discover places that you never thought existed right near Salema. Passing by Figueira beach, Furnas, Zavial, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

14h30 > 15h50 - Discovering Sagres’ flora

Along a short walking path, participants will set out to discover the unique flora found in Portugal’s southwest extreme, where several endemic (...)
  • Duration: 80 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

14h30 > 16h30 - Around Cabranosa

Field trip to Vale Santo and Cabranosa for birdwatching focusing on steppe birds and migrating raptors. This activity is facilitated by Guillaume (...)
  • Duration: 1320 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 10 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free
Scientific Illustration Workshop, in which the ballpoint/pen technique will be approached. There will be a brief description of what Scientific Illustration (...)
  • Duration: 240 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 12 (idade miníma 16 anos)
  • Price: Adult: 15.00€

15h00 > 17h30 - Bird Watching - First Steps! Full

Mini-course (theory and practice) to introduce participants to birdwatching. Topics: optical material and field guides, main sites for birdwatching (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 10 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free
Aboard a semi-rigid inflatable boat, and with a marine biologist as a guide,we will be using bait to attract as many seabirds as possible. (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

15h30 > 18h00 - Birds and flora observation Canceled

Wildlife watching in the Vale Santo pine woods. We will look mainly for birds, but we will pay attention to all animals and plants that we can find. (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

16h00 > 17h00 - Local caves

Caves (local) Duration: 1h A trip to discover places that you never thought existed right near Salema. Passing by Figueira beach, Furnas, Zavial, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
Birdwatching tour around Sagres for beginners, where some initiation techniques will be approached, such as basic methodologies of bird study and (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Free
Let's get to know Nature through attentive listening, keen eyesight and an awakened sense of smell. An invitation to silence the voice and become (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 10 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

16h30 > 17h30 - Bird ringing workshop

Practical demonstration of scientific ringing techniques. If the weather permits, nets can be placed to ring live birds, otherwise the activity will (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 15
  • Price: Free
We will present the project LIFE Ilhas Barreira, through a fun treasure hunt, with several challenges about the different species covered by this (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 10 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Free
Join SPEA ornithologists in the observation of several migratory bird species in different habitats of Sagres region. Today, the route will be in (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 12
  • Price: Free
When you are passionate about birdwatching, physical boundaries disappear and traveling the world in search of new species becomes a must. Each destination represents (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 2 Max. 20 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free
Presentation of the 2nd edition of the book "Anfibios do Algarve", from the Fauna and Flora of the Algarve collection. After the 1st edition, published (...)
  • Duration: 45 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 30
  • Price: Free

18h30 > 20h00 - Talk - Birds&Wine Full

Informal talks where participants will be invited to learn more about birds that are illustrated on Portuguese wine bottles. We will have two guests (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 20
  • Price: Free

19h30 > 21h00 - Ball-point art Full

Learn ball-point pen techniques and get great results with your art. 
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 15 (idade miníma 14 anos)
  • Price: Free
The black stork is a charismatic and extremely elusive bird, and therefore still unknown to many. Using GPS technology, we were able for (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 30
  • Price: Free

07h00 > 09h00 - Photo Tour Tonel Beach Full

Photo tour to photograph the sunrise on Tonel beach, learning to photograph landscapes.
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 12 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

07h30 > 10h00 - Seabird watching

Join expert birdwatchers in the observation of seabirds from land, on Cape St. Vincent. This activity aims to increase the knowledge about these species (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Free Activity - Registration not needed
  • Nr of participants:
  • Price: Free

07h30 > 10h30 - Bird Ringing Full

This is a lesser known activity but of great scientific and pedagogical interest. The ringing of birds is a process of capture, marking, (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 30 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free
This region is currently recognized as one of the only places in Europe where some species of pelagic seabirds can be observed. We can observe and (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 25.00€     Child: 25.00€
A birdwatching outing for beginners, around the town of Sagres, where we will cover some topics such as basic methodologies for studying and observing (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Free
Aboard a semi-rigid inflatable boat, and with a marine biologist as a guide,we will be using bait to attract as many seabirds as possible. (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

08h30 > 11h15 - Seabird Watching on a RIB boat Full

Sagres is nowadays known to be one of the few places in continental Europe where some pelagic seabird species may be observed. After navigating south, (...)
  • Duration: 165 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

08h30 > 11h30 - Saluting the Shepherds Full

We will learn about important habitats for the region's fauna and flora, with special emphasis on the birds that live there. We will discuss the value (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 15 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free
Walk along one of the 12 complementary Walking Paths to the GR13 - Via Algarviana, the PR4 VBP - Walking Path “Pelas Encostas da Raposeira” (...)
  • Duration: 300 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

08h45 > 11h30 - Seabird Watching in Yacht Full

Sagres is nowadays known to be one of the few places in continental Europe where some pelagic seabird species may be observed. After navigating south, (...)
  • Duration: 165 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

09h00 > 12h00 - Birdwatching circuit Full

Come and enjoy small routes on foot and by car to observe different bird species that can be found on the Sagres peninsula and visit some of the most (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20
  • Price: Free

09h00 > 12h00 - Cycling in Rota Vicentina

On this bike tour, we'll cover a 29 km section of Rota Vicentina Touring Bike route. Starting at "O Vigia" restaurant, we will continue to Sagres, (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 12 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

09h00 > 18h00 - Bird's Challenge

Come and discover the migratory birds (and not only) that spend every year in Sagres, and get to know a little more about its ecology, through various (...)
  • Duration: 540 minutes
  • Registration: Free Activity - Registration not needed
  • Nr of participants: (idade miníma 7 anos)
  • Price: Free

09h30 > 11h30 - Photo Tour Cabranosa Forest Full

Photo Tour to photograph all kinds of animals that show up in the Cabranosa forest.
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 8 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

09h30 > 12h00 - Bird Watching - First Steps! Full

Mini-course (theory and practice) to introduce participants to birdwatching. Topics: optical material and field guides, main sites for birdwatching (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 10 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free
Every day of the festival we will read a different children's story. The story will be read on the beach, allowing us to explore our surroundings (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 15 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free
In this treasure hunt you will follow the footsteps of Tó Jú, Bia, Daniel, Cris and João, the crow, and embark on an adventure (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free
Presentation of the work carried out in Lousada Municipality in favour of Nature Conservation and Environmental Education.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 20
  • Price: Free

10h00 > 12h00 - Sagres' Insects in Order

Insects are the most diverse and abundant animals on Earth. They perform important ecological functions such as decomposition, pollination, pest control, (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 40
  • Price: Free

10h00 > 12h00 - Birdwatching in Cabranosa

Join SPEA ornithologists in the observation of several migratory bird species in different habitats of Sagres region. Today we will be at "Cabranosa", (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 12
  • Price: Free
Join the experts from SPEA and come watch the soaring birds that pass through the Esparregueira viewing point. During the weekend we will also (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Free Activity - Registration not needed
  • Nr of participants: (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

10h30 > 11h30 - Breathwork & sound healing

A session to become more aware of our respiratory system and relearn how to use its full capacity. Breathing is a vital process to which, sometimes, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 (idade miníma 17 anos)
  • Price: Adult: 10.00€
On this trip, we embark in search of marine wildlife, especially dolphins. Not having a defined route, we explore the Atlantic Ocean and can see these (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 25.00€

10h30 > 12h30 - Around Cabranosa

Field trip to Vale Santo and Cabranosa for birdwatching focusing on steppe birds and migrating raptors. This activity is facilitated by Guillaume (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 10 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

10h30 > 16h30 - Kayak tour

Free Kayak tour, without guide. Each participant can take a kayak tour with maximum duration of 1 hour, between 10.30am and 4.30pm.
  • Duration: 360 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Mín. 2 Max. 10 (idade miníma 2 anos)
  • Price: Free
Walk to discover the flora that grows spontaneously, in the shadow of the great walls of Sagres Fortress.
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 20 (idade miníma 5 anos)
  • Price: Free
Come with us on a tour to observe this region's marine wildlife, particularly dolphins.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 10
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 20.00€
Join us for this fantastic experience in search of dolphins, whales and other marine life in their natural habitat. With an experienced team of marine (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
Besides the usual dolphin sightings, enigmatic seabird species often fly over and occasionally we are rewarded with the thrilling sight of whales, (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
We usually use our eyes to observe our surroundings. In this activity, we challenge participants to discover nature using other senses such as smell, (...)
  • Duration: 45 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 12 (idade miníma 15 anos)
  • Price: Free

13h00 > 14h00 - Local caves

Caves (local) Duration: 1h A trip to discover places that you never thought existed right near Salema. Passing by Figueira beach, Furnas, Zavial, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
Join us for this fantastic experience in search of dolphins, whales and other marine life in their natural habitat. With an experienced team of marine (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
Besides the usual dolphin sightings, enigmatic seabird species often fly over and occasionally we are rewarded with the thrilling sight of whales, (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 3 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€
Whistles and calls are rudimentary musical instruments, used since immemorial times to attract birds, initially for the purpose of hunting. In (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 20 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

14h00 > 15h30 - Nest box construction workshop Full

This activity is part of the project "Local Accommodation for Birds", that is being implemented throughout the Algarve region and aims to benefit (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 10 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Free

14h00 > 15h30 - South Coast Cliffs Tour

An outing to discover the countless cliffs, beaches and caves that exist in the vicinity of Burgau beach. Pedagogical and fun outing, showing the (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 10
  • Price: Adult: 20.00€     Child: 12.00€

14h00 > 16h00 - Course SONY - Photograph Snakes Full

Short-term photographic course to learn how to photograph snakes in Portugal, learn more about snakes and photo recommendations.
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 20 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

14h00 > 16h30 - Benagil Cave Tour

Benagil Duration: 2h30min Come and visit the most famous cave in the country: Algar de Benagil! A unique trip along the Algarve coast, you will be (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 5 anos)
  • Price: Adult: 55.00€     Child: 55.00€

14h30 > 15h30 - Local caves

Caves (local) Duration: 1h A trip to discover places that you never thought existed right near Salema. Passing by Figueira beach, Furnas, Zavial, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

14h30 > 16h00 - Birdwatching in Cabranosa

Join SPEA ornithologists in the observation of several migratory bird species in different habitats of Sagres region. Today we will be at "Cabranosa", (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 12
  • Price: Free
Scientific illustration workshop where is going to be approached how to use colour pencils to do an illustration. Quick description about what is (...)
  • Duration: 240 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 12 (idade miníma 16 anos)
  • Price: Adult: 15.00€
Come and discover Sagres’ fish market Interpretation Center, a new museological space, under the co-management of Docapescas and Vila do Bispo (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 15 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Free
Aboard a semi-rigid inflatable boat, and with a marine biologist as a guide,we will be using bait to attract as many seabirds as possible. (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

16h00 > 17h00 - Local caves

Caves (local) Duration: 1h A trip to discover places that you never thought existed right near Salema. Passing by Figueira beach, Furnas, Zavial, (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

16h30 > 17h30 - Bird ringing workshop

Practical demonstration of scientific ringing techniques. If the weather permits, nets can be placed to ring live birds, otherwise the activity will (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 15
  • Price: Free

16h30 > 17h45 - Buiding bird feeders Full

A bird feeder is a great way to attract birds to your garden and also help them when food is scarce in nature or when they need an extra boost. In (...)
  • Duration: 75 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 20 (idade miníma 5 anos)
  • Price: Free
Field trip around Ponta da Atalaia to watch many of the birds that migrate through the region in this season. This activity is facilitated by Guillaume (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free
Join SPEA ornithologists in the observation of several migratory bird species in different habitats of Sagres region. Today, the route will be in (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 12
  • Price: Free

17h00 > 18h00 - Birdwatching in Morroco

When you are passionate about birdwatching, physical boundaries disappear and traveling the world in search of new species becomes a necessity. Each (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 2 Max. 20 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

17h00 > 19h30 - Photo Tour Wild Beach

Photo tour to photograph the sunset on a wild and not easily acessible beach. After a short walk, we will reach the beach and begin the session, with (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 12 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

18h30 > 20h00 - Talk - Birds&Wine Full

Informal talks where participants will be invited to learn more about birds that are illustrated on Portuguese wine bottles. We will have two guests (...)
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 1 Max. 20
  • Price: Free
How to reduce the impact of mass tourism and promote sustainable tourism? In this lecture we will give some examples of investments made with support (...)
  • Duration: 30 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20
  • Price: Free
  Chronic pain is the leading cause of visits to the doctor and is considered a major public health problem, with costs amounting to 4.6 billion (...)
  • Duration: 60 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 100
  • Price: Free

19h30 > 21h00 - Realistic illustration

Learn the best coloured pencils techniques and get realistic results.  
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 15 (idade miníma 14 anos)
  • Price: Free

20h30 > 22h00 - Photo Tour Milky Way (P. Ruiva) Full

Photo tour to photograph the Milky Way and the lighthouse of Sagres, from a high point near the Ponta Ruiva beach.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 12 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free
This conference is about the presence of diverse bird species since Lower Palaeolithic until Iron Age.
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 5 Max. 30
  • Price: Free

22h30 > 00h00 - Photo Tour Night Birds Full

Photo tour to photograph night birds.
  • Duration: 90 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 2 Max. 3 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

07h00 > 09h00 - Photo Tour Baleeira Beach

Photo Tour to photograph the sunrise at Baleeira beach and port.
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 3 Max. 12 (idade miníma 10 anos)
  • Price: Free

07h30 > 10h00 - Seabird watching

Join expert birdwatchers in the observation of seabirds from land, on Cape St. Vincent. This activity aims to increase the knowledge about these species (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Free Activity - Registration not needed
  • Nr of participants:
  • Price: Free
This region is currently recognized as one of the only places in Europe where some species of pelagic seabirds can be observed. We can observe and (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 4 anos)
  • Price: Adult: 25.00€     Child: 25.00€
A birdwatching outing for beginners, around the town of Sagres, where we will cover some topics such as basic methodologies for studying and observing (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 4 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Free
Field trip around Ponta da Atalaia to watch many of the birds that migrate through the region in this season. This activity is facilitated by Guillaume (...)
  • Duration: 120 minutes
  • Registration: Activity with on festival registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free
Aboard a semi-rigid inflatable boat, and with a marine biologist as a guide,we will be using bait to attract as many seabirds as possible. (...)
  • Duration: 150 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 6 Max. 12 (idade miníma 8 anos)
  • Price: Adult: 30.00€     Child: 30.00€

08h30 > 11h30 - Finding the elusive Full

During migration, birds can appear anywhere – and so can we! If there are any species that have been avoiding you or you want to see those elusive (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 15 (idade miníma 12 anos)
  • Price: Free

09h00 > 12h00 - Birdwatching circuit Full

Come and enjoy small routes on foot and by car to observe different bird species that can be found on the Sagres peninsula and visit some of the most (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Max. 20
  • Price: Free

09h00 > 12h00 - Via Algarviana Leaf hunting

A hike of about 2 km to see and discover what the leaves hide. Do they have hairs? What do the veins look like? What color are they? At the Forte (...)
  • Duration: 180 minutes
  • Registration: Activity with online registration
  • Nr of participants: Mín. 8 Max. 12 (idade miníma 6 anos)
  • Price: Free

09h00 > 16h00 - Bird's Challenge

Come and discover the migratory birds (and not only) that spend every year in Sagres, and get to know a little more about its ecology, through various (...)
  • Duration: 420 minutes
  • Registration: Free Activity - Registration not needed
  • Nr of participants: (idade miníma 7 anos)